EK İŞ REHBERİ

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Açmak

26.02.2020
12.188
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Açmak

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, bedensel, zihinsel ve ruhsal yönden sağlık sorunları olan kişilerin, yaşamını toplum için normal olarak sürdüremeyecek bireylere kendilerine yetebilecek düzeyde yardımcı olmak ve diğer sosyal hizmetlerini karşılamak amacıyla kurulmuş merkezlerdir. Rehabilitasyon merkezlerinde mesleki yönden, psiko sosyal yönden ve tıbbi olarak rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir. Rehabilitasyon merkezi işleyişi konusunda bilgi sahibi olan ve elinde birazda sermeyesi olan kişiler bu iş fikrine çok sıcak bakmakta olup kuruluş aşamasını ve kuruluş için gereken sermayenin miktarını araştırma içine girerler.

Rehabilitasyon merkezleri nasıl para kazanıyor sorusuna cevaben; Rehabilitasyon merkezlerinin geliri devlettendir. Bu merkezdeler devletten kişi başına göre değil ama kişiye uygulanan seans başına ücret alır. Bu seanslar bireysel seanslar ve grup eğitimi olarak uygulanır. Aylık en fazla 8 adet bireysel seans ve 4 adet grup eğitimi ödemesi yapılır. Bireysel seansların ücretleri grup eğitimine göre biraz daha fazladır. Bu ücretler hakkında kesin bilgi verilmesi doğru olmaz çünkü ücretler yıllık olarak değişim göstermektedir. Mevcut ödemeler hakkında herhangi bir rehabilitasyon merkezinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Rehabilitasyon merkezi işinde başarılı bir eğitim kurumu olabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenler ; Personel alımına özen göstermelisiniz merkezinizde eğitim verecek kişileri özel eğitim alanında eğitim almış ve bilgi sahibi kişilerden seçmeye özen göstermelisiniz. Verilere çocuklarına yeterli düzeyde eğitim verildiğini ispatlamak için verilen eğitimlerle ilgili sürekli bilgiler vermelisiniz ve velilerin isteklerini göz önünde bulundurmalısınız. Eğitim kurumunuza daha fazla talep olması için kurum hakkında bilgilendirici reklamlar verebilirsiniz.

Kimler rehabilitasyon merkezi açabilir sorusuna cevaben; Rehabilitasyon merkezi açmak için gerekli izinleri almış olup, açılış için gerekli belgeleri tamamlamış ve kuruluş aşamasındaki gerekli sermayeyi elinde bulunduran herkes rehabilitasyon merkezi açabilir.

Rehabilitasyon merkezi açmanın maliyeti; Maliyet konusunda kesin bilgi verilmesi yanlış olur. Çünkü açılacak il ve ilçeye göre, merkezin kurulacağı bölgeye göre, iş yeri açılış maliyeti değişiklik göstermektedir. Kira gideri, kuruluş aşamasındaki diğer gider maliyeti harici merkez içerisinde kullanılacak malzemeler için yaklaşık 50 bin lira sermayeniz olması yeterli olmaktadır.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açmak için devlet desteği varmı sorusuna cevaben; KOSGEB tarafından eğitim alanında kurulan işletmelere kosgeb hibe desteği verilmemektedir.

Rehabilitasyon Merkezi Açma Şartları ve Açılışı ;

Rehabilitasyon merkezi açmak istediğiniz il yada ilçedeki belediyeye giderek rehabilitasyon merkezi açmak istediğinizi ve açılış aşamasında hangi belgelerin gerekli olduğu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Rehabilitasyon Merkezi Açmak İçin Gerekli Belgeler ;

Nüfus cüzdanı örneği.
Adli sicil kaydı.
İkametgah ilmühaberi.
Sağlık kurulu raporu.
En az ilkokul mezunu olduğuna dair belge.
Özel hukuk tüzel kişiler için, şirket ilanının yayımlandığı ve merkezin açılışının faaliyetleri kapsamında olduğunu gösterir ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve imza sirküleri.
Özel hukuk tüzel kişilerin göstereceği temsilciden, sermaye şirketleri için, temsilcinin hissedarlar arasından olduğunu gösterir noterden tasdikli belge ve karar örneği.
Özel hukuk tüzel kişilerinin göstereceği temsilciden dernek ve vakıflar için yönetim kurulu üyesi olduğunu gösterir noterden tasdikli belge ve karar örneği, merkezin açılışının vakıf senedi/dernek tüzüğünde yer aldığını gösterir belge.
Vergi borcu ve Sosyal Sigortalar Kurumuna pirim borcu olmadığına dair belge.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Bulunması Gereken Bölümler;

1- Müdür odası: En az 10    m2 olmalıdır.
2- Müdür yardımcısı odası: En az 8 m2   olmalıdır. (Kontenjanı 100’den fazla olması hâlinde)
3- Öğretmenler odası: 5 öğretmene kadar en az 8 m2 olmalıdır. 5’den fazla   her öğretmen için 1,5 m2   yer ilâve edilir.
4- Görme engelli bireyler   destek eğitim programı:
  a) Bireysel eğitim odası: En az 6 m2   olmalıdır. Her odaya bir kontenjan verilir.
  b) Grup eğitim odası: En az 15    m2 olmalıdır. Her birey için 2,5 m2 yer hesaplanarak   odanın kontenjanı belirlenir ve en fazla 10 kontenjan verilir.
5- İşitme engelli bireyler   destek eğitim programı:
a) Bireysel eğitim odası: En az 6 m2   olmalıdır. Her odaya bir kontenjan verilir.
b) Grup eğitim odası: En az 15    m2 olmalıdır. Her birey için 2,5 m2 yer hesaplanarak   odanın kontenjanı belirlenir ve en fazla 10 kontenjan verilir. Bireysel ve   grup eğitim odalarında; kullanılan işitme cihazlarının daha etkin   kullanımının sağlanması ve sınıf akustiğinin eğitim-öğretime uygun hale   getirilmesi için, sınıfın ses yalıtımı sağlanmalıdır.
6- Zihinsel engelli bireyler   destek eğitim programı:
a) Bireysel eğitim odası: En az 6 m2   olmalıdır. Her odaya bir kontenjan verilir.
b) Grup eğitim odası: En az 15    m2 olmalıdır. Her birey için 2,5 m2 yer hesaplanarak   odanın kontenjanı belirlenir ve en fazla 8 kontenjan verilir.
7- Dil ve konuşma güçlüğü   destek eğitim programı:
a) Bireysel eğitim odası: En az 6 m2   olmalıdır. Her odaya bir kontenjan verilir.
b) Grup eğitim odası: En az 15    m2 olmalıdır. Her birey için 2,5 m2 yer hesaplanarak   odanın kontenjanı belirlenir ve en fazla 10 kontenjan verilir.
8- Fizyoterapi salonu: En az 20    m2 olmalıdır. Her birey için 10 m2 yer hesaplanarak   salonun kontenjanı belirlenir ve salon kontenjanı 5’ten fazla olamaz.
9- Yaygın gelişimsel   Bozukluklar destek eğitim programı:
a) Bireysel eğitim odası: En az 6 m2   olmalıdır. Her odaya bir kontenjan verilir.
b) Grup eğitim odası: En az 15    m2 olmalıdır. Her birey için 2,5 m2 yer hesaplanarak   odanın kontenjanı belirlenir ve en fazla 4 kontenjan verilir.
10- Özel öğrenme güçlüğü destek   eğitim programı:
a) Bireysel eğitim odası: En az 6 m2   olmalıdır. Her odaya bir kontenjan verilir.
b) Grup eğitim odası: En az 15    m2 olmalıdır. Her birey için 2,5 m2 yer hesaplanarak odanın kontenjanı belirlenir ve en fazla 10 kontenjan verilir.
11- Uygulama evi: En az 15    m² olmalıdır. Mutfak ve oturma grubu şeklinde   yapılandırılır. (Zihinsel özürlü, görme özürlü ve yaygın gelişimsel bozukluk   program uygulayan merkezlerde) (Mutfak ve oturma grubu gerektiğinde toplam   alanı 15 m2 den az olmamak şartıyla ayrı ayrı da düzenlenebilir.)
12- Bireyselleştirilmiş eğitim programları geliştirme birimi odası: İhtiyaca   cevap verecek büyüklükte olmalıdır.
13- Görüşme odası: İhtiyaca cevap verecek büyüklükte olmalıdır.
14- Tuvalet ve lavabolar:
a)Her 20 birey için bir tuvalet ve   lavabo,
 b)30 öğretmene kadar bir tuvalet ve   lavabo ayrılır.

30’dan fazla öğretmeni olan merkezlerde, her 30 öğretmen   için bir tuvalet ve lavabo ayrılır. Tuvalet ve lavabolar kurumda öğrenim gören kız ve erkek bireyler ile bayan ve bay öğretmenler için ayrı ayrı   düzenlenir.

Merkezde bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş bir tuvalet ve lavabo bulunur.

Bedensel engelli bireylere yönelik destek eğitim programı   uygulayan kurumlarda, koridor, lavabo, yemekhane, sınıf ve bahçe gibi   ortak kullanım alanları, tekerlekli sandalye ile dolaşmayı sağlayacak   şekilde düzenlenerek rampa, tutamak gibi ek önlemler alınır.(Standartlar   Yönergesi 25/1. maddesi)Eğitim odalarının zemini kolay temizlenebilir ve kaymayı   önleyen bir malzeme ile kaplanır. Sınıfların yeterince ısı, ışık ve hava alması   sağlanır. Isıtma kalorifer tertibatı ile yapılmalıdır. Sıcak bölgelerde klima ile de   yapılabilir. (Standartlar Yönergesi 25/2.   maddesi)

Görme engelliler destek eğitim programı uygulayan   merkezlerin kurum girişi, koridor, derslik, lavabo, tuvalet, yönetim ve diğer   bütün giriş yerleri ve varsa asansör kumanda düğmelerinde bulunan yazı ve rakamlar kabartma Braille alfabe yazısı ile yazılır. .(Standartlar Yönergesi   25/3. maddesi)

Yorumlar
  1. ahmet duyhan dedi ki:

    özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açma koşulları konusunda başlangıç aşamasında kaba taslak bilgi sahibi oldum sayenizde.